Nieuws

13 februari 2017

De MRA als koploper voor de data centers

In oktober vorig jaar maakte het kabinet bekend dat Nederland er naast Schiphol en de Rotterdamse haven officieel een mainport bij heeft: de dataport rond Amsterdam. Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat in het westelijk havengebied een groot datacenter wordt gebouwd en dat ook het bestaande cluster van data centers rond Schiphol twee nieuwe data centers kan verwelkomen. Van deze berichten word ik persoonlijk heel vrolijk. Datacenters hebben de toekomst. En de Metropoolregio Amsterdam kan er dubbel en dwars haar voordeel mee doen.

Nog even terug in de tijd, Nederland was in 1988 het eerste land in Europa dat op het internet werd aangesloten. In krap dertig jaar tijd wisten we opnieuw te bewijzen dat een klein land groot kan zijn: in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich een van de grootste internetknooppunten ter wereld ontwikkeld, AMS-IX. De markt groeit nog steeds razendsnel, heeft zich zelfs in de afgelopen 5 vijf jaar verdubbeld. Het aantal investeringen in het segment datacenters stijgt wereldwijd het hardst. En het aantal aanvragen dat we er bij Amsterdam Airport Area (AAA) voor binnenkrijgen stijgt navenant.

Indirecte banenmotor

De cijfers zullen niemand verbazen, zeker niet in de logistiek. Talloze sectoren drijven op data en de logistiek is een sector die groei kan halen uit het efficiënt en slim gebruiken van beschikbare data. Nu zijn datacenters vaak saaie blokken dozen waar weinig mensen werken. Wat hebben we er als MRA aan om daar zo op in te zetten?! Omdat de digitale infrastructuur indirect een banenmotor is. Deloitte heeft berekend dat de aanwezigheid van datacenters zo’n 140.000 banen genereert. Een voorbeeld: nog niet zo lang geleden vestigde online film- en televisiezender Netflix zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam vanwege de kwaliteit en snelheid van deze digitale infrastructuur.

Namens AAA houd ik me bezig met internationale marketing en acquisitie van de kansrijke sectoren in de MRA. De dataport is daar uiteraard een vast onderdeel van. Wat mijn werk soms erg makkelijk maakt, is dat de reputatie van onze digitale infrastructuur en kennis van digitale connectiviteit mij meestal al vooruit blijkt gesneld. Of ik nu in Japan kom of in Canada, aan beide zijden van de aardbol wordt met argusogen én interesse gekeken naar wat de MRA te bieden heeft op het gebied van digitale connectiviteit. Nog een laatste cijfer: Japan is de tweede investeerder in onze regio. En ook daar zit nog steeds muziek in.

Voorwaarden voor groei dataport

Een goede digitale infrastructuur is niet van de ene op de andere dag aangelegd. We moeten dus anticiperen, de potentiële groei nu al gaan faciliteren. We moeten ons opnieuw koploper tonen, vooruit kijken en ruimte reserveren voor toekomstige datacenters in de regio.

AAA brengt partijen bij elkaar en om deze reden is enige tijd terug op initiatief van AAA een regio propositie opgesteld om de nieuwe data centers optimaal te faciliteren in de regio. Ervaring en onderzoek leren dat de digitale infrastructuur op drie voorwaarden kan groeien: als er voldoende ruimte is, voldoende stroom en voldoende connectiviteit (glasvezelnetwerk). Wij voegen daar de eis aan toe dat de groei ‘groen’ moet zijn. De MRA kan dit bieden en blijft werken aan verbetering.

Een volgende stap na de regiopropositie is het benoemen van een aantal plekken waar data centers de komende jaren optimaal gefaciliteerd kunnen worden.

Voor uitbreiding van het sterke Schiphol cluster is ingezet op 25 hectare op Schiphol Trade Park in de Green data center campus Amsterdam langs de rijksweg A4. Groot voordeel hier is de connectiviteit door het al rijkelijk aanwezige glasvezelnetwerk en het nieuwe 400 MW stroomstation dat erbij wordt gerealiseerd Dat scheelt geld voor de aanleg van stroomaansluitingen en reduceert risico’s doordat leidingen korter zijn. Ook kunnen gerelateerde functies en activiteiten hier bij elkaar worden gebracht zoals de spare parts van data centers die momenteel al bij veel logistieke dienstverleners in de directe omgeving zijn ondergebracht. Op deze wijze kan het gehele bedrijveneco systeem worden verstrekt. Verder is vanuit deze data center campus een samenwerking aangegaan met Green IT om te zoeken naar oplossingen voor duurzame datacentra waar het energieverbruik minimaal is en de restwarmte optimaal wordt hergebruikt. Traditionele datacentra zijn per slot van rekening energieslurpers en als wij in staat blijken daar een oplossing voor te vinden, dan hebben we internationaal een grote voorsprong. We kijken met Green IT ook naar flexibele oplossingen, zodat er bijvoorbeeld in de toekomst makkelijk gekozen kan worden voor de aansluiting op alternatieve energiebronnen.

Elders in de regio worden ook nieuwe locaties klaar gemaakt voor de bloeiende data center markt. Zo is langs de Flevokust een plek gereserveerd voor de grotere data centers (hyperscales) die minder afhankelijk zijn van de AMS-IX maar die wel qua stroomvraag optimaal en duurzaam bediend kunnen worden vanuit de bestaande Maxima stroomcentrale.

Ook Almere heeft een bijzondere positie in de data center wereld. In Almere is de fysieke plek van het Big Data Value Center ( BDVC) gevestigd, een uniek open innovatie platform waar verschillende organisaties en partijen experimenteren met (big) data. In dit centrum creëren we concrete meerwaarde uit data. Dat deze locatie aantrekkingskracht heeft op data centers spreekt voor zich.

Het verkopen van een regio, is het verkopen van de pluspunten. Met onze benchmarks van stroomkosten en stabiliteit van het stroomnetwerk scoren we goed, maar dat doet Frankfurt ook. Het sterkste wapen van de MRA is de connectiviteit. De internetkabels die Nederland via de zeebodem met de andere kant van de Atlantische Oceaan verbinden, zijn vooral in Noord-Holland aan land gebracht. Hoe korter de kabel, hoe sneller de verbinding. Met die enorme snelheid onderscheiden we ons dan ook. Onze unieke internetsnelheid en dichtheid vormen een propositie die wereldwijd concurrerend is. In sommige segmenten zoals de financiële sector moet data in (milli) seconden beschikbaar zijn. Daarmee wordt geld verdiend. Ik heb tijdens acquisitie reizen en handelsmissies gemerkt dat er tot in Canada - waar een enorm financieel cluster zit - gretig gekeken wordt naar onze digitale connectiviteit.

De MRA heeft alles in zich om de groeiende markt van data centers optimaal te bedienen. En de markt is er. We kunnen de concurrentie aan met Frankfurt, Londen en Parijs. Laten we nu de juiste keuzes zodat we koploper blijven in de verdere digitalisering van bijna alle sectoren!

Olav Steffers

Amsterdam Logistics

Terug

Nieuwsarchief

Afgelopen maanden

Afgelopen jaren